Att driva restaurang

Alkohol och ansvar

När man serverar alkohol på en pub eller restaurang har man ett visst ansvar för att kontrollera mängden alkohol som serveras. Men hur långt sträcker sig ansvaret egentligen?

Ålderskontroller

Man måste alltid kontrollera åldern på de personer som beställer alkohol. Man får inte servera till personer som inte fyllt 18 år. Det gäller även i föräldrars sällskap.

Gäster som kör bil

När det gäller gäster som kör bil bör de inte dricka alkohol. Lättöl kan vara okej, liksom alkoholfria cider, öl eller viner. Om en gäst trots allt kör från restaurangen kan man anmäla denne för rattfylleri till polisen, eller i alla fall tipsa polisen. Ett annat alternativ är att helt enkelt ta bilnycklarna från personen om denne är allvarligt berusad. Man ska dock inte försätta sig själv i fara, och det är inte anställda på restaurangen som är ansvariga om en person åker fast för rattfylleri efter att ha druckit där och sedan kört.

När någon dricker för mycket

När någon blivit överförfriskad ska personal på barer eller restauranger se till att personen inte serveras mer alkohol. Det ansvaret har man och det ingår också i serveringstillståndet. Då är det istället läge att kalla på en vakt som kan eskortera gästen ut om denne blir otrevlig eller hotfull.