Servera alkohol

Laga mat

Det kanske allra första man tänker på när det gäller arbeten på restaurang är kockyrket. Det är kocken som lagar maten. Även kallskänka är vanligt och en sådan håller på med det kalla, och garnering precis som namnet antyder. Men vad är viktigt för att maten ska bli bra?

Kock med koll på råvarorna

Som kock måste man ha koll på kvaliteten när det gäller alla råvaror. Man kan inte köpa det billigaste köttet och sälja det som oxfilé. Det är också viktigt att man ser till att grönsaker och annat verkligen är fräscht. Gästerna vill att maten ska vara god, och då är kvalitet bättre än kvantitet.

Kunskaper i matlagning

Kocken och kallskänkan måste självklart ha kunskaper i matlagning. De kunskaperna kan man ha fått från utbildning, eller från tidigare arbete. Exakt vilka kunskaper som krävs kan variera beroende på vilken typ av restaurang man väljer att arbeta på. Är det en snabbmatsrestaurang är stresstålighet i regel viktigare än att man kan steka eller grilla en oxfilé helt perfekt. Hur som, är en passion för matlagning mycket viktig.

Skillnad på mat och mat

När det kommer till restauranger är det verkligen skillnad på mat och mat. Det är rejält mycket annorlunda att laga mat i ett storkök som i en skola, jämfört med att laga enstaka rätter på en á la carte restaurang. Även om man arbetat som kock under en längre tid kan det alltså vara helt andra kunskaper som krävs för att man ska kunna arbeta på en annan typ av restaurang.