Att driva restaurang

Att hitta bra personal

När man driver en restaurang är det viktigt att alla som arbetar där kan samarbeta. Det är mycket som ska klaffa för att maten ska komma ut till gästerna i tid och för att den ska smaka gott. Men hur hittar man bra personal?

Använd Arbetsförmedlingen

Ett gott tips är att använda sig av de tjänster Arbetsförmedlingen erbjuder för företagare. Där kan man annonsera efter personal, och de anställda på myndigheten kan också tipsa personer som kommer på intervjuer om den lediga tjänsten. Att ta hjälp av Arbetsförmedlingen är gratis och man når en väldigt stor del av befolkningen.

Annonsera i tidningar

Det kan också löna sig att annonsera i tidningar. Välj främst lokaltidningar. I vissa kan man annonsera till en låg kostnad eller gratis. Det kan också vara klokt att annonsera i fackliga tidningar. Även där läser många arbetslösa annonserna och dessutom kan personer tipsa andra när de ser att restaurangen söker personal.

Sociala medier

I dag har det blivit allt mer populärt att annonsera efter arbetskraft i sociala medier av olika slag. Där kan andra dela annonsen, man når väldigt många och man kan själv bilda sig en uppfattning av de som är intresserade genom att titta på deras profiler online. En stor fördel just med att annonsera och vara verksam online är att man också kan hålla intervjuer och möten på distans via digitala lösningar. Det kan till exempel vara bra om man har personer från långväga håll som är intresserade av att börja arbeta på restaurangen. Bara genom samtal kan man ganska snabbt inse om man passar ihop eller inte, eller om det känns som man har liknande värderingar.

Fråga runt

Många väljer att fråga runt i bekantskapskretsen om det finns någon där som kan vara intresserad av att arbeta. En fördel med att anlita någon man känner är just att man vet vem personen är och vad denne går för. Om man redan har anställda i restaurangen kan man fråga om de kanske har syskon eller andra som kan tänka sig att börja jobba. Kanske fungerar det bra att anställa någon yngre som ska läsa restaurangprogram på gymnasiet under en sommar eller när det behövs lite extra förstärkning? Så länge man fungerar ihop och kommer överens brukar utbildning och annat lösa sig efter hand.