Att driva restaurang

Mat som kan påverka tänderna

Maten vi äter påverkar både vår hälsa och utseende, men den kan även påverka tänderna. Godis och andra söta saker är något som de flesta känner till att det kan påverka tänderna på ett negativt sätt. Men förutom godis och sötsaker finns det andra saker som kan förstöra tänderna. Sen finns det dock även saker som kan påverka tänderna på ett positivt sätt.

För att du ska undvika vissa tandproblem, som ilningar eller tandsten som kan leda till värre problem, är det viktigt att du känner till maten som påverkar tänderna positivt och negativt. Skulle du fått tandsten är det viktigt att du besöker en tandläkare. De kan ta bort tandstenen och se om du har några andra bekymmer med dina tänder.

Om du inte tar hand om din munhälsa kan det leda till större problem. I värsta fall kan du tappa tänder och måste då få tandimplantat eller lösa det på andra sätt. Detta kan i sin tur kosta en hel del pengar.

Vilken mat påverkar tänderna positivt?

Äpplen, grönsallad och morötter är några exempel på livsmedel med en positiv påverkan när det kommer till dina tänder. Det här är livsmedel som både främjar salivproduktionen men även hjälper till att rengöra tänderna. Detsamma gäller för mjölk, naturell yoghurt och ost. Mejeriprodukterna neutraliserar syra.

Vilken mat påverkar tänderna negativt?

Mat som innehåller syra är de livsmedel som främst har en negativ påverkan på dina tänder. Det gäller dock mer än endast sura livsmedel. Saker som innehåller stora delar socker och kolhydrater är andra livsmedel. Dessa ämnen kan nämligen bli omvandlade till syra som sedan fräter på dina tänder. Andra saker med en negativ påverkan är kakor läsk, godis och vitt bröd. Stora mängder citrusfrukter, energidrycker, vin och juice kan också ha negativ påverkan och är därför bäst i små eller inga mängder.