Att driva restaurang

Olika typer av restauranger

Det är antagligen få som inte märkt att det finns flera olika typer av restauranger. Om man bor på en mindre ort kanske det inte finns så stort utbud just där, men i större städer finns de flesta typerna av restauranger. Här tar vi upp lite om dem och om vad som skiljer dem åt.

Lunchrestauranger

På en lunchrestaurang serveras typiska lunchrätter som buffé, servering eller take away. En portion kostar i regel omkring 100 kronor och då ingår oftast dryck samt bröd och sallad. Rätterna är i regel sådant som går lätt att laga i större mängder. Det kan vara pastarätter, husmanskost som köttbullar och potatis eller kallskuret. Maten ska inte vara av dålig kvalitet, men å andra sidan är det ingen delikatess-middag.

Snabbmatsrestauranger

Typisk snabbmat har antagligen de flesta provat någon gång, i någon form. Det är pizza, hamburgare, falafel, sushi och liknande. Maten har ofta en kolhydratrik och lite fetare karaktär varför den också ses som typiskt onyttig. Snabbmaten är i regel lite billigare, och det klassiska för maten är att det ska gå fort att få den. Pommes och hamburgare kostar omkring 50 kronor och det tar inte mer än ett par minuter att få maten.

Finrestauranger

På en finrestaurang serveras just finare maträtter. Det kan vara köttbitar, finare sallader och dryck av dyrare variant. På riktigt fina restauranger kan det vara flera veckors tid innan man får möjlighet att boka ett bord. Ibland är det så att riktigt fina restauranger har stjärnor i guide Michelin. Där får bara de allra bästa restaurangerna vara med. På en sådan restaurang används bara de finaste råvarorna och en rätt kan kosta tusentals kronor. Dessutom kan det ta flera år innan man kan boka bord.

Hål i väggen restauranger

Det finns också restauranger av typisk hål i väggen-typ. Det är helt enkelt ett litet hål i en fasad där man beställer sin mat och så tillagas maten inne i byggnaden. Ibland finns något enstaka bord där man kan äta, men det vanligaste är att man tar med sig sin mat. Ofta serveras här falafelrullar, kebabrullar och liknande rätter som inte kräver så stora kök för att tillaga.

Korvmojar

På en korvmoj serveras korv med bröd, korv med mos eller andra tillbehör. I dag har det dock blivit allt mer vanligt att korvmojarna också serverar saker som hamburgare med mera. På en klassisk korvmoj är det i regel ett par bänkar att sitta på, och det är inte ovanligt att man får beställa och äta utomhus. Flera äldre korvmojar har dock fått lägga ner, eller så har de gjorts om till större snabbmatsrestauranger för att besökarna helt enkelt vill ha ett större sortiment att välja mellan.