Att driva restaurang

Skapa egen vinkällare

Gillar du att gå på restaurang, äta god mat och testa nya viner? Varför inte skapa en egen vinkällare och bli lite av en vinkännare själv? En rolig hobby som växer i Sverige.

Köp vin online

Intresset för mat och vin är stort i Sverige. Det är många svenskar som varit på vinprovning i Frankrike och njutit av ett gott vin i Moseldalen i Tyskland. Även om Sverige inte är ett vinland är det ändå lätt att både lära sig mycket om vin och köpa bra viner. För att bygga upp en egen samling är det smart att börja på https://vinoteket.se/ där du alltid hittar nya viner och gamla godingar. Då får du flaskorna levererade hem till dörren och även hjälp att hitta passande viner till olika maträtter. Gå in på https://vinoteket.se/ och börja bygga upp din vinsamling redan idag. Ett tips är att börja prenumerera på viner, så får du alltid något nytt varje månad.

Bygga vinkällare

Det absolut bästa och snyggaste är ju naturligtvis att ha en riktig vinkällare eller en matkällare som du kan gå ner i. Ett svalt rum med stenväggar. Bor du på landet eller i villa och har sluttning på tomten kan du faktiskt bygga en vinkällare på samma sätt som man förr i tiden byggde matkällare. Då får du en vinkällare utöver det vanliga. Egen vinkällare eller inte: det viktigaste är att dina oöppnade vinflaskor förvaras i mörker och i en temperatur mellan 10-16 °C. Naturligtvis utan vibrationer (som från trafik) och gärna med god ventilation. Det gör just en källare av något slag till en bra förvaringsplats. Lite svag belysning är ok, men om du är en seriös samlare undviker du all belysning.

Bli en vinkännare

Du kan bli en vinkännare på flera sätt: gå kurser, hitta onlinekurser, gå på vinprovningar och genom att läsa böcker. Det absolut bästa är att gå en kurs och sedan hitta likasinnade att äta god mat och dricka vin med en gång i månaden. Eftersom intresset för just vin växer är möjligheten stor att hitta en grupp. Eller så samlar du ihop ett gäng på egen hand. Naturligtvis bör du åka till Frankrike och testa viner. Bo på vingård och få se själva hantverket. Vin är hantverk. Att framställa vin kräver kunskap som gått ner från generation till generation. I Frankrike kan du även gå på ostprovning, som ett roligt komplement till vinprovningen.

Restauranger

Du kan också lära dig mycket om viner och mat genom att besöka riktigt bra restauranger. I Sverige finns det flera restauranger som fått en Michelinstjärna, vilket garanterar en god smakupplevelse och mycket kunskap. När du går på restaurang är det smart att fråga efter olika viner och nya maträtter, så att du får en möjlighet att upptäcka än fler smakkombinationer.